Kdaj je design vašega izdelka zaščiten v EU tudi brez registracije pravice intelektualne lastnine?

Ste oblikovali inovativen videz izdelka, pa se soočate s kopiranjem oziroma ponarejanjem vašega designa s strani konkurentov?

Photo by Kaboompics .com from Pexels
Photo by Kaboompics .com from Pexels

Da bi takšne situacije najučinkoviteje preprečili, je vsekakor priporočljivo, da se videz izdelka zavaruje s temu namenjeno pravico intelektualne lastnine – z modelom. S tem si je mogoče zagotoviti zaščito na ravni Slovenije, na ravni Evropske Unije in drugod po svetu.

Kaj pa v primeru, če tega niste storili, pa se vam je vendarle pripetilo, da vas vaš konkurent kopira?

Ni vse izgubljeno – za vaš videz izdelka ste znotraj EU v določeni meri zavarovani tudi brez registracije modela. Kako to?

Varstvo videza izdelka kot neregistriranega modela skupnosti

Če vaš videz izdelka izpolnjuje pogoje za varstvo modela, vam je po evropskih predpisih neposredno priznana pravica do neregistriranega modela skupnosti, ki vaš design izdelka varuje pred namernim kopiranjem.

Videz izdelka izpolnjuje pogoje za varstvo modela, če je videz nov in ima individualno naravo. Več podrobnosti, kaj to pomeni, si lahko ogledate tukaj.

Zakaj bi model registrirali, če vam že neregistrirani model zagotavlja varstvo?

Neregistrirani in registrirani model se razlikujeta v trajanju varstva in v obsegu pravic.

Neregistrirani model imetniku zagotavlja zgolj pravico preprečiti komercialno uporabo videza izdelka, če je bil namerno kopiran. Ta pravica traja le 3 leta od datuma, ko je bil videz vašega izdelka prvič dostopen javnosti in je ni mogoče podaljšati.

Pri neregistriranem modelu se v primeru spora ni mogoče sklicevati na uradno prijavo in registracijo, temveč bo potrebno posebej dokazati, da izpolnjujete pogoje za varstvo modela. Nadalje bo potrebno dokazati, da ste model razkrili v EU in kdaj ter da je kršitelj videz vašega izdelka namerno kopiral. Dokazovanje teh elementov pogosto ni preprosto.

Na drugi strani pa vam registrirani model zagotavlja popolno modelno varstvo. To predvsem pomeni, da za čas trajanja modela na območju zaščite nihče drug ne sme javnosti ponujati bistveno enakega videza izdelka, ne glede na to, ali je v ozadju namen kopiranja ali ne. Poleg tega vam registrirani model z ustreznim vzdrževanjem pravice omogoča varstvo skupaj do 25 let, medtem ko neregistrirani model nudi le (omejeno) triletno varstvo.

Želite videz vašega izdelka zaščiti kot model?

Več o tem, ali lahko videz vašega izdelka zaščitite kot model in na kakšne načine, si lahko preberete na naši spletni strani o intelektualni lastnini.

Anže Skodlar, slovenski in evropski zastopnik za znamke in modele


Prispevki iz podobnih kategorij

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Bodite na tekočem

Naročite se na uporabne vsebine za podjetja

Spremljajte nas na družbenih omrežjih